Stichting vrienden van Rwanda

De avondmaalscollecte van zondag 22 februari was voor de stichting waarvoor ik nu alweer vier jaar actief ben. Toen ik lid werd van het bestuur werd wel de voorwaarde gesteld dat ik de projecten in Kirinda een keer zou bezoeken. Dan weet je tenminste waar je het over hebt was de stelling van de mater familias Elone Hellemans (85). Het was dus de hoogste tijd om een keer de daad bij het woord te voegen. Op 8 februari zijn Linda en ik vertrokken naar Rwanda. Het is een onvergetelijke en intensieve week geworden. We hebben in korte tijd heel veel gezien en beleefd. Het is ondoenlijk om dat in een kort stukje weer te geven. Wat al snel opvalt is bijvoorbeeld de belabberde infrastructuur. Kirinda is een klein dorpje in het westen van Rwanda op 100 km van de hoofdstad Kigali. Die afstand doe je dus gewoon 3,5 uur over met de auto! Rwanda is een overwegend christelijk land met 12 miljoen inwoners dat kleiner is dan Nederland en de bevolking neemt snel toe. Je ziet overal heel veel kinderen.

Kirinda is een typisch plattelandsdorp dat qua ontwikkeling is achtergebleven bij de rest van het land na de genocide in 1994. Mensen wonen in zeer eenvoudige huisjes (vier muren met een golfplaten dak) met een klein stukje grond en leven van dag tot dag. Zorg en basisonderwijs zijn tegenwoordig goed geregeld door de overheid. Als je daarna verder wilt studeren moet je dat (gedeeltelijk) zelf betalen en dat kunnen veel mensen in Kirinda niet. Daar komt onze stichting in beeld. We verstrekken studiebeurzen aan jongeren zodat ze naar het middelbaar onderwijs of naar de universiteit kunnen. Daarnaast hebben we zelf een kleuterschool en een soort van vmbo in Kirinda waar jongeren verschillende opleidingen kunnen volgen. We hebben een naaiatelier, een bakkerij, wat agrarische activiteiten, een timmermanswerkplaats en een kookstudio. Het doel is dat studenten daarna als ondernemer in hun eigen onderhoud kunnen voorzien of een baan kunnen vinden. Ouders willen hun kinderen zo een betere toekomst geven. We hebben nu met eigen ogen gezien hoe succesvol en ook noodzakelijk ons werk ook vandaag de dag nog steeds is. Dat geeft een dankbaar gevoel.

De waardering van de bevolking voor ons werk is enorm. Iedere euro wordt in de toekomst van de jongeren gestoken en het onderwijsteam op de school werkt met een aanstekelijk enthousiasme. Als je ter plekke bent ontstaan ook ideeën over hoe je de bevolking verder kunt ondersteunen. Dat kan bijvoorbeeld door het overbrengen van kennis rond het runnen van een eigen bedrijf en door het stimuleren van samenwerking onder de agrarische bevolking. Op dit moment zijn we een kantoor en toiletten aan het bouwen en hebben we plannen om een nieuwe keuken te realiseren. We hebben al tegen elkaar gezegd dat we zeker nog een keer terug gaan. Het is namelijk ook nog een land met een prachtige natuur, een heerlijk klimaat en heel aardige mensen. Je vraagt je af waarom wij ons altijd zo druk maken.

Op de site van hgkd.nl is een kleine selectie geplaatst van de ruim 1.600 foto’s die we hebben gemaakt. Meer informatie over het werk van de stichting kun je vinden op www.vriendenvanrwanda.nl. Voor nadere informatie kun je bij ons terecht. We komen er graag over vertellen en je bent welkom bij ons thuis om (een selectie uit) de foto’s te bekijken.

Hans & Linda Westenbrink